Pages

Monday, December 20, 2010

iNsPiRaSi DaRi CeRiTa CiNtA

Assalamualaikum dan salam keindahan islam..
Sentiasa mengharapkan sahabat2 dalam keadaan sihat dan sentiasa dalam roh iman dan islam. Biar d  uji dengan pelbagai ujian namun iman dan islam plu d letakkan d saff paling hadap untuk membantu dalam mberi kekuatan dalam mnyelesaikan masalah dan ujian. Baru kita akan perolehi nikmat d sebalik ujian dan kita akan nampak hikmah bila d uji..

Hari ini saya amat tertarik untuk bercerita tentang " inspirasi dari cerita cinta". Saya ingin bercerita ttg cerita cinta kerana saya melihat para shbt yg saya sayang, ramai d landa kesedihan akibat cinta. saya tahu ia amat skit dan amat memeritkan.. Namun pandang lah ujian Cinta itu dari sudut positif kerana dengan nya kita peroleh kematangan dan juga kita akan mjd sorng yg lebih berhati2.

Cerita cinta ini saya perolehi dr seorg adik lelaki sy d kampus UNIMAS.Satu2nya adik lelaki yang sentiasa setia d sisi kakak2 dan shbt muslimat. Bila dia bercerita tentang cerita cinta ini, saya amat tertarik dengan kebergantungan seorang muslimah ini kpd ALLAH dalam urusan jodohnya.

Cerita ini bermula apabila seorang muslimat mula memikirkan soal pasangannya, siapa dan bagaimana calon yang dia inginkn. Ibarat bulan jatuh ke riba dia bertemu dengan seorang muslimin yang seperti apa yang dia inginkan. Seorang yang hebat kepimpinannya, seorg hafaz setiap ayat d dalam Quran ALLAH, dan seorang yang hensem akhlaknya. Namun kesemua yang ada pada muslimin itu tidak menjanjikan merek bahagia.. Mereka mula mengatur cerita cinta mengikut syariat islam. Mereka berjanji untuk membina baitul muslim.
Namun dalam kehangatan cinta itu hadir seorang lagi muslimin yang merisik khabar dengan muslimat ini.. Tapi d tolak oleh muslimat ini.. Bagi muslimt ini muslimin yg ke 2 ini tidak sesuai dan tidak ada ciri2 yg dia iniginkn. Muslimat mnolak lamaran muslimin yg ke 2 itu. Amat lah kecewa muslimin itu Tuhan sahaja yg tahu.. Dia terus mbwa diri jauh dari muslimt itu..
Berbalik kpd soal hubungan muslimat dan muslimin yg pertama tdi, hubungan mereka takk ke mana. Muslimin itu lari meninggalkan muslimat itu kerana menemui pilihan lain yang cantik rupa paras dan dunianya. Teramat kecewa muslimat ini. Jauh dia membawa hati yang lara.Cuba merawat hati dengan cinta ALLAH.

Maka bermula lah episod cinta ALLAH d hati muslimat ini.Siang malam di bersujud utk istikarah. Namun dia masih gagal mendapat keyakinan hidupnya.Sedikit pun dia tidak kecewa bila dia gagal memiliki keyakinan cinta manusia kerana dia sudah menemui cinta ALLAH.
Dalam pencaian itu, dia mula menemuai jawapan d istikarah yg ke 1000 kali. Bayang kan kita mmpu tak seteguh dia dalam mencari jawapan..Yang kita tahu kita hanya menangis dan berharap siang dan malam pada orang yang kita cintai shj buka pd ALLAH.

Jawapan yg d temui adalah muslimin yang kedua. Dia mula membuka hati utk trima kkurangan yg ada pada muslimin yg ke 2 itu. Dia terima bila muslimin ini tdk hbat dlm kpimpinan nya, dan tdk hafaz ayat2 ALLAH. Namun dia silap, ALLAH itu Maha Adil. Bukan kh ALLAH pernah bfirman "mohonlah kpdKU nescya akan ku perkenankan pmintaanmu"..

Keinginan muslimat utk mmiliki suami yg sempurna dan mmiliki 3 ciri yg dia ingini ALLAH makbulkan. Rupanya lelaki ke 2 itu mbwa diri dlm myempurnakan doa muslimat itu. Muslimin itu menjadi tahfiz dan hebat kpimpinan dan akhlaknya..

Lihat lah kasih syg ALLAH pd kita.. Buat apa kita bsusah payah mbuang air mata pd yg bukan jodoh kita...izinkn dia pergi jauh2 dan bg yg bharap berdoalah agar dia yg d harapkan akan jd milik kita.@ setidak2nya suami kita nnti akan mjadi mgikut apa yg kita hajati..
Bangun lah wahai muslimat, jangan lemah dgn pujuk rayu lelaki.Lelaki yg beragama tdk mjajanjikan kbhgian jk dia tdk amalkn agamannya. Lelaki yang hbat kpimpinan tdk mjanjikn dia mjd hebat dlm memimpin diri,iman dan nafsunya.. Kerana dia juga manusia.. Letakkan kbergantungan hidup dan mati kita Hanya lah pd ALLAH..

SEKIAN, wasalam..
saya sayang kamu semua..

sarah ismail


*tdk tahu sjauh mana kbenaran cerita ini,.namun ia blh d ambil utk d jdikan pgajaran dan pnduan bt kita*

No comments:

Post a Comment