Pages

Monday, October 4, 2010

aYaH siri 1

Saat rasa rindu menjegah di hati ini..Saat rasa sayang bertandang di segenak relung hati ku ini..Saat rasa cinta menggunung tinggi..aku mula meniti waktu, mengimbas kembali saat2 indah aku bersamanya.. Insan yang paling banyak berjasa dalam hidupku..Tanpa pengorbanaan dia siapa lah aku didunia penuh mehnah ini..Tanpa didikan dia aku tidah hidup bermaruah spt hari ini..Tanpa rasa tanggunjawab dia aku tidak membesar dan hidup beragama..
Dia yang berjasa itu adalah insan bernama Ayah..Ayahku Hj. Ismail bin Samat..seorang petani biasa yang memerah sepenuh keringatnya untuk mecari sesuap rezeki bagi membesarkan 12 anak yang di amanahkan ALLAH. Mungkin jasanya nampak biasa namun bagiku ia terlalu berharga.. Aku amat beruntung kerana memiliki ayah sptnya. Ayah yang memiliki sifat sabar yang tinggi..Ayah yang amat berhemah dalam menyusun kata.Ayah yang sentiasa setia disisiku saat susah dan senangku..Ayah yang memiliki rasa sayang dan cinta pada Mak..Ayah yang sanggup berkorban apa sahaja untuk kami..Yang paling aku kagumi ialah darah yang mengalir dalam diri ayah adalah darah seorang pejuang Islam..Dan kini darah itu menjalar ke segenap salur dalam diri kami..
 Saat aku mula membuka mata..Saat pertama kali aku mengenal dunia..Aku diasuh dan dididik oleh ayah.. Namun aku belum mengerti kenapa ayah lakukan semua itu..Akalku amat pendek untuk mentafsiar usaha dan pengorbanan ayah..Aku hanya berjalan meniti hari menuju hari kedewasaan tanpa mengerti semua yang ayah lakukan...Kini, Aku sudah menginjak kealam kedewasaan dan Kini aku mula mengerti segalanya yang telah berlaku..Semakin hari semakin aku bersyukur kerana memilikimu dalam hidup ini..

Ayah.. Terlalu banyak keringat yang telah dicurah kan untuk membesarkan kami..Telah banyak juga keringat ayah tumpahkan untuk perjuangan itu..Namun kini, keringat tua itu tidak lagi mampu untuk diperah  bagi perjuagan. Namun semangat ayah tidak pernah luntur untuk melihat Islam tertegak di bumi ALLAH ini..Ayah... Aku berjanji akan menjadi saksi kepada keringat yang pernah gugur utk perjuangan menegakan Agama ALLAH..Di Masyar nanti aku akan bangkit untuk menjadi saksi pengorbanan ayah untuk kami dan perjuangan.Bagiku terlalu banyak dan berharga..
Jika diintai kembali perjalanan hidup ayah aku bertambah kagum..Namun siapalah ayah tanpa mak disisi..perjuangan dirasakan indah walaupun banyak mehnah yang terpaksa ayah lalui..semuanya kerana ada ALLAH dihati dan adanya mak disis ayah..ayah bangkit menjadi pejuang yang tak pernah senang dgn ombak derita tidak pernah lekang.. Aku teringat saat itu..aku masih diusia mentah..usia yang tak mengenal erti perjuangan..aku.abangku izuan dan adikku tidak pernah dilupakan Ayah..saat ayah dan mak mengatur langkah untuk menyempurnakan perjuang pasti tangan2 mereka erat memegang kami..saat kami tertidur kepanasan dan kepenatan disiang hari, ayah setia mengibas dan mendukung aku..ketika itu aku belum mengerti ayah..aku selalu kataka kepada izuan..penatkan kalau kena ikut mak dan ayah..kami adik beradik pernah tidur berbumbung kan langit ALLAH dan berlantaikan padang rumput kerana terlalu mengantuk menuggu ayah..ketika itu ayah dan mak sedang kusyuk mendengar amanat pemimpin degan penuh semagat..Pulang pasti di awal pagi..ketika ramai penduduk kampung ku lena diulik mimpi namun ayah masih setia menekan pedal minyak dan memandu dgn penuh berhati-hati..Aku selalunya lena di bahagian belakang kereta...
Saat kemenangan seketika perjuangan ayah di Terengganu dulu aku melihat bertapa ayah dan mak tersenyum puas..Namun ayah tidak pernah leka dan alpa dengan perjuangan yang mengecapi kemenangan..Keringat itu makin diperahkan untuk memegang amanah ALLAH..aku melihat ayah pulang dengan muka yang agak tidak tenang..Aku tanyakan kenapa ayah..mak yang tido terus bangkit..mak juga bertanya kenapa ayah kelihatan tidak tenang..Rupanya ayah baru diberi amanah untuk memikul tanggujawab sbg ketua kampung..Ayah takut tidak mampu berlaku adil pada semua..Mak sempat berkata..kalau ayah tidakk mampu masakan ALLAH memberikan ayah tanggunjawab itu..Wajah ayah mula kembali tenang..

Apa erti sebuah perjuangan tanpa ada ujian..Mehnah dan fitnah sentiasa melingkari tanggungjawab ayah..aku melihat jatuh bangun nya ayah untuk memuaskan hati semua pihak..Banyak kata orang yang perlu ayah dengar...banyak umpat keji yang perlu ayah hadapi..namun mak selalu ingatkan ayah tentang keperluan ayah mendengar dan patuh kpd tuntutan ALLAH...Aku pernah melihat air mata ayah mengalir kerana terlalu sedih dengan orang kampung..Ayah terlalu takut dan merasa tidak mampu untuk memikul beban dosa mereka...Namun setiap kali ayah jatuh ayah tidak pernah lupa untuk bangkit kembali..

Semuanya telah berlalu pergi..Ayah kini tetap dengan perjuangan dan mengharapkan anak-anaknya mengantikan tempatnya.. sehingga ayah pernah katakan kepadaku "jangan ditanya apa perjuangan boleh beri kepada kita namun tanyalah apa kita boleh beri kepada perjuangan"..anak-anak ayah tetaplah kakimu didalam perjuangan kerana kamu semua sudah melalui fasa tarbiyah fizikal dan mental sedari kecil lagi..Masakan kalian tidak mampu untuk berdiri di barisan paling hadapan untuk memegang panji-panji islam....
Ayah akan ku laksanakan amah mu itu..aku tidak pernah gentar utk meletakkn kaki ku di medan perjuangan..kini masanya utk ayah berehat seketika..tiba masanya untuk anak-anak muda menyambung perjuangan itu..Dalam berehat itu ayah pernah katakan kpdku 'tiada istilah rehat dalam perjuangan'ia menuntut pegorbanan sepenuh masa...
Moga kami memiliki jiwa sekental ayah..buat seketika ini maafkn aku kerana tidak dapat menemani ayah dalam perjuangan..keterbatasaan waktu memisahkan kita ayah.namun aku akan kembali dengan ilmu dan pengalaman yang aku cari disini untuk meneruskan perjuangan mak yang belum ada pengantinya..Doakan anak mu ini agar sentiasa dahulukan perjuangan sebelum diri sendiri..Doakn anakmu ini agar dimiliki oleh mujahid sejati agar anakmu ini terus berjuang..
sekadar itu perkongsian tetang insan bernama Ayah...akan ada sambungn nya nnti..
Sekian wasalaaaaammm
aKu SaYaNG kamu...

No comments:

Post a Comment