Pages

Thursday, May 26, 2011

kE ArAh MAnA HiDuP KiTaAssalamualaikum dan salam kasih sayang buat yang sudi menghabiskan masa bumi Tarbiyah ku ini…

Alhamdulillah berbanyak kesyukuran atas nikmat dah rahmat yang tidak putus-putus untuk kita… Nikmat bernafas yang belum lagi ditarik Tuhan… Nikmat pancaindera yang belum lagi ditarikNYA.. Sehingga kini kita masih lagi meniti hari-hari menuju ke destinasi akhirat.. Disinilah kita, di dunia sementara bercucuk tanam, menyiram benih-benih dengan pengharapan agar ia bisa tumbuh membesar… Sudah pasti destinasi akhirat tempat untuk kita menuai hasil tanaman kita… Persolannya adakah benih yang kita tanam itu boleh dituai dengan hasil yang baik dan berkualiti atau hanya sekadar pemberat neraca neraka…wanauzubillah minzalik…

Disini kita  sedang asyik menabur benih. Semakin hari semakin membiak tumbuh dan ada juga benih yang ditabur mati sebelum sempat dituai. Dalam kesibukan menabur benih adakah kita sirami dengan roh-roh al-Quran. Jika tidak usah bermimpi untuk mendapat tuaian yang baik diakhirat kelak.. sedangkan kita semua sedar bahawa di dalam air siraman al-Quran itu terkandung pelbagai zat yang diperlukan. Dalam al-Quran juga terkandungnya prinsip-prinsip akidah yang boleh mengcorakan pegangan kehidupan.. Dalam al-Quran juga terkandung asa-asa peraturan bermasyarakat agar kita mampu tumbuh dalam hidup bermasyarakat yang tahu tanggungjawab kepada insan lain. Kita juga sedar akan adanya garis-garis besar syariat di dalam al-Quran. Namun apalah ertinya kita tumbuh membesar tanpa kita mengikuti peraturan yang telah dibuat oleh ALLAH. Jika kita mampu mengikuti semua yang terkandung dalam al-Quran maka kita akan menjadi benih yang tumbuh mengikut perintahnya dan meninggalkan segala larangannya..

Dalam kesibukan menilai benih-benih yang kita tanam..Ayuh membawa minda dan berfikir sejenak????????
Apakah umat islam disekitar kita sedang mengamalkan al-Quran sehingga mereka yakin dan faham tujuan wahyu diturunkan????
Namun setelah menilai dan menyelidiki kita mula sedar bahawa kita masih jauh dari landasan al-Quran, yakni telah mengabaikan al-Quran.
Lantaran itu kita semua mempunyai tanggungjawab yang besar untuk mengembalikan semua umat islam ke jalan TUHAN….

-          TUJUAN HIDUP

Dengan tegas al-Quran telah memberi penjelasan kepada kita tentang tujuan hidup dan sasaran yang harus dicapai dalam hidup ini. Dalam al-Quran juga telah memberikan tanggapan kepada kehidupan manusia yang hanya mementingkan soal makan dan minum (kenikmatan duniawi) seperti firman ALLAH:

Maksudnya: dan orang-orang kafir itu bersenang-senang(di dunia) dan mereka makan seperti makannya binatang-binatang. Dan nerakan tempat tinggal mereka. 

Di dalam al-Quran juga ALLAH telah memaparkan tentang kesukaan manusia untuk menyebarlan fitnah dan melakukan kerosakan diatas muka bumi ini.

Maksudnya: “dan diantara manusia ada orang yang ucapanya tentang kehidupan dunia yang menarik hatimu, dan dipersaksikannya kepada ALLAH (atas kebenaran) isi hatinya, padahal ia penentang yang paling keras. Dan apabila ia berpaling (dari mukamu) ia berjalan di muka bumi dan mengadakan kerosakan padanya, dan merosakan tanaman2 dan binatang ternakan dan ALLAH tidak menyukai kebinasaan” 

Itulah kehidupan yang dikejar oleh kebanyakan manusia kini. Semoga ALLAH memelihara kita daripada golongan yang meyebarkan fitnah dan melakukan kerosakan dimuka bumi ini. Mengharapkan ALLAH memelihara orang-orang yang beriman dari tergolong dalam golongan ini.
Melihat kepada maksud firmanNYA kita melihat tanggungjawab kita adalah besar dimuka bumi ini.
-           
PERJUANGAN ITU ADALAH PERGORBANAN

ALLAH memperjelaskan orang-orang yang berjuang untuk memcapai cita-cita dan disertakan dengan pengorbanan jiwa dan hartanya bagi telaksananya dakwah. Maka perjuangan tersebut adalah satu-satunya jalan yang harus ditempuh. 

Firman ALLAH: “sesungguhnya ALLAH membeli dari orang-orang mu’mim diri dan harta dengan memberi syurga untuk mereka….”

Selain itu juga, para dai’e yang merelakan diri di medan dakwah ini harus bersedia untuk mengorbakan kepentingan dunia untuk mendapatkan ganjaran di akhirat. Persoalannya?? Mampukah kita mengorbankan kepentingan dunia hanya untuk merasa sakit di medan dakwah??

Setelah menilai beberapa baris dari ayat al-Quran jelas kepada kita, bahawa kita hidup banyak menjadi hamba kepada dunia. Mengejar dan terus mengejar kemewahan hingga kita lupa tanggungjawab kita yang sebenar. Sedangkan ALLAH sudah menjanjikan balasan syurga bagi mereka yang megorbankan kepentingan diri dan kenikmatan dunia untuk menyampaikan dakwah. Tidak cukupkah nikmat syurga untuk kita? Sehingga kita tidak berhenti-henti meminta-minta agar kepentingan dan kebajikan kita harus diutamakan….

Jika kita sudah menilai diri sendiri maka kita kenal siapa kita? Adakah kita golongan yang hanya ingin hidup tanpa susah sambil menikmati kenikmatan dunia atau kita ingin hidup sebagai hamba yang taat dan patuh pada kehendak TuanNYA… Pilihan ada ditangan kita.. Nilai diri dan buatlah pilihan dengan sewajarnya dengan mendahului kepentingan akhirat..

Sebagai pengakhiran nya, berhentilah dari kita menjadi hamba kepada hawa nafsu, mementingkan diri sendiri, tamak dan hanya menginginkan makanan yang lazat, keindahan perhiasan, menginginkan tempat tidur yang empuk dan wanita yang cantik. 

Seperti kata sya’ir:
Mereka rela meninggalkan prinsip dan lari dari mencari keuntungan. Mereka pura-pura berjuang tetapi kosong”

Makan benarlah kata Rasullulah
“celakalah hamba dinar, celakalah hambar dirham, dan celakalah hamba harta benda dunia”

Sekadar itu sahaja perkongsian kali ini. Pengisian ini ditulis denga merujuk artikel “ke arah mana kita menyeru manusia . Oleh As syahid Iman Hassan Al Banna..

Yang baik itu sudah pasti datangnya dari ALLAH dan yang buruk dan jelik itu datang dari kelemahan diri saya sendiri..

Ya ALLAH aku sudah menulis agar dapat ku seru jiwa-jiwa yang cinta kepada kebenaran agar terus teguh jiwa dan kakinya di medan dakwahMU. Ya ALLAH aku juga manusia biasa, ku mohon agar aku yang menyeru ini tidak pernah berpaliang dari jalanMU” ampunkan aku dan sentiasa berikan aku hidayahMu”
-sekian-
SaRaH iSmAiL


1 comment: