Pages

Tuesday, November 30, 2010

Benarkah cintaku milikmu??

Salam kembara di bumi Tarbiyahku ini..
Apa khabar sahabat semua??apa khabar iman kita??apa khabar jiwa dan hati kita?apa khabar amal kita??
Adakah semuanya baik??atau masih terumbang ambing?
Persoalan ini saya lontanrkan jauh di relung hati saya juga..Apa khabar iman saya hari ini? Saya tidak mampun untuk menyatakan iman saya sihat Alhamdulillah sedangkan iman asyik turun dan naik..jika iman sentiasa turun makan rosaklah diri..akan berlaku pertembungan antara kehendak nafsu ataupun kehendah iman..mana satu yang perlu didahulukan Nafsu @ Iman???.Mulut senang berbicara,pasti jawapan yang mudah iman patut d dahulukan namun hati berbisik dengan persoalan adakah benar iman di dahulukan setiap detik @ nafsu sentiasa didahulukan??Bila persoalan itu timbul pasti hati mula berbisik,akal mula melihat kembali realiti kehidupan  yang pernah di tempuh sewaktu ketika dulu..Banyak tindakan d pengaruhi oleh kehendak nafsu..iman sering tewas dan tengelam dek kehendak nafsu..
Kita bertanya pula pada diri apa khabar jiwa,hati dan amal kita untuk semalam, hari ini dan juga esok???
sudah pasti tidak ada jawapan yang pasti dan menyakinkan..Itu lah saya dan mungkin juga kalian.. Sedangkan kita tahu jiwa,hati dan juga amal kita amat memerlukan makanan rohaninya.Bila makanan rohani itu tidak ada masakan ia boleh sihat.Pasti keletihan dan longlai jiwa kita..Keletihan dan longlainya jiwa kita telah menyebabkan iman kita sering turun dan mungkin juga tidak naik2 lagi. Itu lah saya dan juga kalian kan..

Jika kita fikirkan kembali apa yang menyebabkan iman,jiwa,hati dan amal kita sering tidak sihat pasti kita ketemu dengan jawapannya..Hati kita amat kurang rasa CINTA.. Cinta yang ada hanya sekadar ikutan sahaja.Ia tidak datang dengan rela hati,tidak juga datang dengan kehendak hati dan yang paling menakutkan andai cinta itu hadir bukan kerana keikhlas hati. 

Bila berbicara tentang CINTA pasti mata tergambar susuk tubuh seseorang namun cinta tidak lah sekecil itu nilainya..Kerana cinta juga milik TUHAN yang menciptakan cinta.Jangan cepat melatah bila berbicara soal cinta kerana nilai cinta itu amat tinggi nilainya.. Benar cinta juga milik satu susuk tubuh manusia. Cinta juga milik Rasulullah.Pembawa risalah kebenaran buat insan daif yang penuh dengan kejahilan.. Jika kita hitung kembali jasa dan pengorbanan Rasulullah untuk umat akhir zaman seperti kita ini, terlalu banyak hingga tidak terhitung dek akal kita..
Rasulullah pernah cedera,pernah kalah di medan perang,pernah dicaci maki kerana kita..Rasulullah lalui itu semua kerana cintanya kepada umat akhir zaman yang dijanjikan syafaatnya nnti. Sehingga saat terakhirnya,saat nafas makin perlahan,saat malaikat izrail datang menjemput bertemu Tuhan Rasulullah masih tidak melupakan kita umatnya.. Masah sempat menyebut ummati2.."Ummati" itu bukti kecintaan Rasulullah pada kita..hebat dan sangat mendalam cintanya pada kita..

Namun kita semua tahu dan amat yakin yang Rasulullah amat mencinta kita, sehingga kini rasa cinta itu masih kita rasai.. Rasulullah tidak meninggalkan terkapai-kapai sendirian tetapi Rasulullah tinggalkan kita dengan sunnah dan al-quran..kita tidak akan sesat jika kita meletakkan sunnah dan al-quran d tempat utama dan pertama. Bermula dari bangun pagi hingga lah kita hendak tidur kembali..Rasulullah mengajar kita dalam semua perkara.Rasulullah lah membawa wahyu Tuhan utk kita sehingga kita boleh hidup penuh syariat..Pegorbanan nya teramat hebat untuk kita.
Persoalan yang timpul di jiwa saya kini ialah "benarkah cintaku milikmu Rasulullah" @ "benarkan cintaku milikmu ALLAH"..BENAR KAH???
Ayuh bawa kembali jiwa,hati dan akal kita..menilai dan mentafsir diri kita.. Adakah benar kita mencintai??? Kita asyik terlupa.. Selawat dan salam sering kita lupa sedangkan ini cara membuktikan cinta kita kepada Rasulullah. Di bibir kita menyatakan cintaa namun di hati kita pendusta.Kita mendustai cinta kita,kita kata kita cinta Rasulullah namun hakikatnya ada dihati kita..
Ini lah penyebab rosaknya iman dan hati kita..Dalam tidak sedar kita adalah pendusta. Setiap saat kita lebih banyak memikirkan hal yang lain dari berselawat kepada Rasulullah,memikirkan perkara yang tidak penting dari memikirkan keagungan dan ciptaa ALLAH. Padahal memikirkan Rasulullah dan bersyukur dengan nikmat ALLAH adalah acuan untuk memiliki "CINTA ALLAH dan RASULULLAH"

Bila keduanya lebih kita cinta maka tidak ada lagi masalah iman yang tidak sihat, masalah hati yang kian lemah dan kehausan...Semua nya terasa indah..Beribadat tidak terasa penat,berjihat tidak terasa gentar, dan berkorban tidak terasa rugi.. Itu semua bisa hadir dan menjadikan kita manusia yang tidak gentar apabila dalam hati ada cinta..

Mari kita tinggalkan tempat tidur untuk mengadu cinta,tinggalkan segala kemaksiatan kita kerana kecintaan kepada ALLAH dan marilah kita berjuang kerana cinta akan agama ALLAH..Jangan pernah berkira untuk berkorban,jangan pernah berkira untuk berjihad,jangan pernah berasa letih untuk perjuangan dan jagan pernah memikir untuk berehat dari perjuangan menegakkan agama ALLAH dan memilikin cinta ALLAH serta Rasulullah...
kita dicipta sebagai khalifah,bersama kita hidup utkNYa, kita diciptakan didunia fanak ada amanah yang tersedia,TUHAN itu harus diutaman dari segala kepentingan dunia,bergandingan kita untuk memburu cintaNYA..

sekadar itu dulu coretan saya ini,bersama kita menilai kembali nilai cinta di hati kita agar iman tidak turun ke aras yang paliang rendah..coretan ini untuk diri saya sendiri juga,saya juga dalam fasa meraih cinta agar di hati sarat dengan cinta Rasulullah dan Allah..Biar di bahu berat dengan amanah namun kerana cinta ia akan d laksanakan dengan mudah..

salam sayang buat sahabatku,
"aku sayang kamu"


-sArAh IsMaiL-

No comments:

Post a Comment