Pages

Friday, April 13, 2012

Assamualaikum dan salam kasih sayang kerana ALLAH.

Pertama dan selama-lamanya, syukur kepada ALLAH kerana masih memberikan kita udara untuk terus bernafas. Tidak dilupakan juga selawat dan salam kepada Rasulullah dan para sahabat baginda.

Subhanallah.. indahnya hidup bersama syariat ALLAH. Itu perkataan yang mampu saya ucapkan. Syukur dan terus bersyukur bila saya mampu bertemu "hidayah" ALLAH disaat saya alpa. Alhamdulillah ALLAH memilih juga saya untuk dicampakan hidayahNYA. Sehingga kini saya tidak pernah berasa malu membuka cerita kenakalan saya. Bukan untuk menceritakan aib tetapi untuk menjadi motivasi buat yang lain. Jika saya mampu, saya juga yakin anda juga mampu berubah. Berubah bukan memerlukan kita menukar diri kita dalam sekelip mata menjadi orang yang alim. Mana mungkin kita mampu. Kerana apa saya berkata begitu? jawapanya kerana kita hanya manusia. Kita tidak kan mampu untuk mengubah tabiat kita dengan sekelip mata. Sebab itu islam amat suka dengan amalan yang sedikit tetapi istiqamah. Kerana bila mana kita membiasakan diri dengan satu kebaikan itu, lama kelamaan kita akan terbiasa dengan kebaikan. Oleh itu, kalian yang bergelar insan usah terlalu kecewa andai kata kalian belum mampu untuk mengubah diri. Rahsia kejayaan untuk berubah adalah dengan sabar dan isiqamah dengan kebaikan...

Ayuh wahai hamba ALLAH kita berhijrah menuju TUHANNYA. Tiada gunanya kita mengejar dunia yang sudah pasti milik kita. Ayuh tinggalkan dunia bagi mendapatkan akhirat. Bila kita terkejarkan akhirat dunia pasti akan mengejar kita. Tidak ada guna memiliki kekayaan dunia tetapi diakhirat kita muflis. Sanggupkah bila masa bertemu ALLAH kita bangkit dengan tanpa sebarang amal yang boleh membantu kita. Sungguh hinanya kita saat itu.

Oleh itu, bagi memastikan kita tidak muflis di akhirat kita kena berusaha dengan segenap yang kita ada. Kita perlu mencukupkan apa yang kita rasa kurang sebagai hamba. Adakah kita rasa cukup, dengan hanya mengerjakan solat, berpuasa, zakat, & menunaikan haji?? Adakah bila mana kita menyempurnakan semua itu kita sudah dikira muslim yang baik? Jawapanya tidakkkkkk!!!.. sebab itu adalah tanggungjwab kita sebagai muslim. Tapi muslim yang baik adalah mereka yang dekat dengan PENCIPTANYA. Dekat kah kita?? Tepuk dada dan terus terusan bertanya pada iman kita...

Hakikatnya masih belum terlambat buat kita semua untuk menuju ke jalan ALLAH. ALLAH masih lagi memberikan kita kesempatan dalam kesempitan hidup. Disaat hidup terasa sempit, carilah jalan TUHANMU.. Pasti kan ketemu jalan yang tidak disangka-sangka.

sekadar itu coretan ini
sekian
<sarah ismail>


No comments:

Post a Comment